...

Taxe divort 2016

Taxe-divort-2016

 

Taxele judiciare de timbru au fost modificate prin OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial nr. 392, la 29 iunie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii. Actul normativ schimba intregul sistem al taxei judiciare de timbru si prevede, printre altele, taxe mult mai mari pentru anumite actiuni sau cereri.

In ceea ce priveste actiunile si cererile referitoare la raporturile de familie, taxele au crescut destul de mult, astfel ca o cerere de divort se taxeaza acum cu sume intre 50 si 200 lei.

Taxele de timbru difera in functie de motivele cererii de divort

Potrivit OUG nr. 80/2013, cuantumul taxei judiciare de timbru este diferit in functie de motivele de divort prevazute la art. 373 din Noul Cod Civil.
Astfel, conform art. 373. – Divortul poate avea loc:
   a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
   b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Astfel, in cazul in care cererea de divort este  formulata prin acordul sotilor taxa judiciara de timbru va fi de 200 lei. Taxa de timbru va fi de 100 lei atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Tot 100 lei este taxa pentru cererea de divort introdusa de unul dintre soti, avand ca motiv o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.
Prin ordonanta de guvern mentionata se stabileste ca pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei taxa judiciara de timbru va fi de 50 lei. Aceeasi taxa, 50 lei, se aplica pentru cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii.
Cu privire la cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei, actul normativ mentionat prevede o taxa de 20 lei pentru fiecare cerere.
Totodata, orice alta cerere neevaluabila in bani, daca nu este scutita, potrivit legii, de taxa de timbru, va costa 20 lei.

 

Youtube

http://www.avocatdivort.ro

 

 

 

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.