...

Recunoasterea divortului din strainatate in romania

Înregistrarea divorțului în străinătate,

Recunoasterea hotararii de divort din strainatate. Exequator

 

In situatia in care, un cetatean roman, alege sa divorteze sau sa obtina o hotarare in statul in care isi are resedinta, hotararea pronuntata va produce efecte doar in tara respectiva.

Pentru a produce   efecte juridice și în România trebuie urmată o procedură de recunoaștere a hotărârii.

Recunoasterea in Romania a hotararilor de divort straine se realizeaza diferit in functie de tara unde s-a pronuntat divortul:

  1. In cazul in care divortul s-a pronuntat intr-o tara membra a  Uniunii Europene, recunoaşterea hotărârii străine va opera  de plin drept,prin apostilarea hotararii in statul respectiv.

Cererea de recunoastere a hotararii de divort va fi inregistrata la Serviciul de Stare Civila de la ultimul domiciliu al petentului.

  1. In cazul in care divortul s-a produs intr-o tara din afara Uniunii Europene, cererea de recunoastere a hotararii de divort pronuntata in strainatate se va depune la Tribunalul ultimului loc de domiciliu din tara sau la Tribunalul Bucuresti(exequator).

 

Acte necesare pentru recunoasterea hotararii de divort din strainatate

  • cererea de recunoastere a hotararii straine
  • hotararea straina ( trebuie sa aiba aplicata apostila sau sa fie supralegalizata, dupa situatie, daca este emisa de o tara semnatara sau nu a Conventiei de la Haga)
  • traducerea legalizata a documentelor
  • dovada caracterului definitiv al  hotararii conform  legii statului unde a fost pronuntata
  • daca in sentinta de divort nu este mentionat numele pe care sotii il vor purta dupa divort, se va atasa o declaratie  autentica din partea solicitantului, din care sa rezulte numele dupa pronuntarea divortului

Dupa obtinerea hotararii Tribunalului,  petentul va face o cerere catre  Serviciul de Stare Civila pentru a opera modificarea starii sale civile.

 

Ce acte pot fi recunoscute prin procedura exequatorului?

Prin procedura de exequator pot fi recunoscute sentinte judecatoresti, acte jurisdictionale, acte notariale.

 

Cât timp durează procedura de recunoaștere?

Procesul de recunoastere a divortului poate dura intre  2 si 4 termene de judecata, durata putand varia in functie de cât de rapid se va efectua procedura de comunicare a  cerer ( procedura in afara Romaniei) si  de volumul de activitate al instanței.

Solicitantul se poate prezenta personal sau poate fi reprezentat de avocat.

 

Procedura de recunoastere a divortului din Republica Moldova

In baza unei Conventii bilaterale existente intre Romania si Republica Moldova, hotararea de divort pronuntata de catre o instanta din Republica Moldova nu este necesar sa fie apostilata si se inregistreaza direct la Starea civila competenta, nemaifiind necesara procedura de exequator de la Tribunal.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.