Program vizitare minor-dreptul de a avea legaturi personale cu minorul
- Ce este un program de vizitare al copiilor minori?
Programul de vizitare reprezinta unul dintre drepturile pe care parintele nerezident (care nu locuieste cu copilul) il are , respectiv dreptul la relatii personale cu copilul si stabileste modul in care parintele separat de copilul sau va interactiona cu acesta. In cadrul unui program de legaturi personale cu minorul (vizitare), se vor mentiona perioada de timp (datele si orele) si locul unde parintele nerezident sa va intalni cu copilul.
Legea nr. 272/2004, art. 17 (1): „Copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament.”
- Cine stabileste programul de vizitare ?
Programul de vizita dupa divort poate fi stabilit de comun acord de catre parinti iar in situatia in care parintii nu se inteleg cu privire la programul de vizitare, acesta va fi stabilit de catre instanta.
Art. 396 C.Civ. (1): „Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.”
Art. 401 (2) C.Civ.: „În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art. 264 fiind aplicabil.”
- Exista criterii dupa care se stabileste programul de vizitare ?
Da!
La stabilirea programului de vizita , instanta are in vedere interesul superior al copilului care va fi analizat in functie de varsta si nevoile copilului, responsabilitatea părintelui în favoarea căruia se stabilește programul de a răspunde acestor nevoi, legatura afectiva dintre copil si parintele la care nu locuieste.
Art. 17 din Legea nr. 272/2004:„(4) În caz de neînțelegere între părinți cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu copilul, instanța va stabili un program în funcție de: vârsta copilului, nevoile de îngrijire și educare ale acestuia, intensitatea legăturii afective dintre copil și părintele la care nu locuiește, de comportamentul acestuia din urmă, precum și de alte aspecte relevante în fiecare caz în parte.
- Programul de vizitare stabilit de catre instanta de judecata, ramane definitiv pana la majorat sau poate fi schimbat ?
Programul de vizitare minor nu este definitiv, este o masura provizorie, programul de vizitare se poate schimba in raport de evolutia legaturilor dintre copil si parintele cu care nu locuieste.
Astfel, dupa ramanerea definitiva a hotararii prin care s-a stabilit modalitatea in care parintele nerezident isi va exercita dreptul de a pastra legaturile personale cu copilul sau minor, pentru motive ce au aparaut ulterior ramanerii definitive a acelei hotarari, oricare dintre parinti va putea investi instanta de judecata cu o cerere noua prin care sa solicite modificarea programului stabilit initial.
- Ce pot face daca nu mi se respecta dreptul de vizita stabilit prin hotarare judecatoreasca?
Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului reprezinta infractiune, iar in cazul unui refuz de a permite exercitarea dreptului de a vizita minorul, parintele interesat, poate formula plangere penala.
Sanctiunea poate fi amenda sau inchisoare.
Articolul 379 din codul penala
(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.
- Daca copilul refuza sa mearga la parintele cu care nu locuieste, ce solutii sunt pentru a respecta programul de vizita ?
Se poate demara procedura executarii silite a hotararii judecatoresti.
Daca executorul judecatoresc, asistat de specialistii de la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului, constata refuzul copilului de a il insoti pe parintele cu care nu locuieste, se va deschide un nou proces in instanta, prin care sa va solicita includerea copilului intr-un program de consiliere menit sa ii schimbe perceptia copilului cu privire la situatie si sa ii imbunatateasca relatia afectiva cu parintele nerezident.