...

Procedura divort

procedura-divort

 

Ca si procedura, cererea de divort va urma o cale de solutionare diferita in functie de varianta de desfacere a casatoriei aleasa de soti. Motivele de drept care pot fi invocate de parti in cererea de divort sunt precizate in codul civil la art. 373.

Sotii pot  opta  pentru  una  din urmatoarele  modalitati de divort:

  1.  Pe  cale  administrativa

Pe cale administrativa, respectiv la starea civila, se poate apela daca  este  vorba  de  un  divort  de  comun  acord si daca  sunt  intrunite  urmatoarele  conditii:

–   sotii  isi  exprima  liber  si  neviciat  acordul;

–   nu  au  copii  minori  nascuti  din  casatorie, din  afara  casatoriei  sau  adoptati.

Starea civila competenta este cea de la locul incheierii casatoriei sau de la ultimul domiciliul comun al sotilor. Sotii se vor prezenta impreuna la depunerea cererii si apoi la expirarea termenului de 30 de zile de reflexie care se acorda, la finalul caruia are loc desfacerea casatoriei..

 

  1.  Prin procedura notariala

La notarul public pot apela sotii pentru desfacerea casatoriei in cazul in care:

–  sotii sunt de acord cu divortul si cu privire la numele pe care il vor purta dupa desfacerea casatoriei;

–  daca exista copii  minori  nascuti  din  casatorie, din  afara  casatoriei  sau  adoptati  trebuia ca sotii sa fie de acord asupra exercitarii autoritatii parintesti de catre ambii parinti, la locul unde va fi locuinta copiilor (la mama sau la tata), la modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si la contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Sotii se vor prezenta personal in fata notarului pentru a depune cererea de divort si li se va acorda un termen de reflectie de 30 de zile, la expirarea caruia, notarul verifica daca sotii staruie in divort si pe baza consimtamantului lor liber si neviciat desface casatoria si elibereaza certificatul de divort.

 

  1. Pe  cale  judiciara 

Sotii  se  pot  adresa  direct  instantei  de  judecata  pentru  a pronunta divortul in  orice alta situatie in care unul dintre ei nu este de acord cu divortul si cu cereriile accesorii acestuia (nume dupa divort, stabilire locuinta minori, program legaturi pesonale cu minorii al parintelui care nu locuieste cu acestia, pensie intretinere minori) sau nu poate fi prezent personal.

Primul pas consta in redactarea unei cereri de divort si inregistrarea acesteia la judecatoria competenta.

Divortul se va pronunta avand in vedere motivele de divort invocate de soti raportat la motivele de drept din Codul civil, respectiv

  • la  cererea  unuia  dintre  soti, atunci  cand  raporturile  dintre  soti  sunt  grav  vatamate  si  continuarea  casatoriei  nu  mai  este  posibila;
  •  la  cererea  unuia  dintre  soti,  dupa  o  separare  in  fapt  care  a  durat  cel  putin  2  ani;
  • la  cererea  aceluia  dintre  soti  a  carei  stare  de  sanatate  face  imposibila  continuarea  casatoriei.

La  cererea de divort se  ataseaza  o  serie  de  acte:

–  certificatul  de  casatorie  in  original

–  copiile  actelor  de  nastere  ale  copiilor  (cand  e  cazul)

–  certificate  medico – legale  (cand  e  cazul) – este  recomandabil ca  acestea  sa  nu  se  depuna  in  original,  pentru  a  evita  sustragerea / pierderea  lor.

–  chitanta  doveditoare  pentru  plata  taxei  judiciare  de  timbru

Youtube

http://www.avocatdivort.ro

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.