Procedura divort
procedura-divort
Ca si procedura, cererea de divort va urma o cale de solutionare diferita in functie de varianta de desfacere a casatoriei aleasa de soti. Motivele de drept care pot fi invocate de parti in cererea de divort sunt precizate in codul civil la art. 373.
Sotii pot opta pentru una din urmatoarele modalitati de divort:
-
Pe cale administrativa
Pe cale administrativa, respectiv la starea civila, se poate apela daca este vorba de un divort de comun acord si daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
– sotii isi exprima liber si neviciat acordul;
– nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.
Starea civila competenta este cea de la locul incheierii casatoriei sau de la ultimul domiciliul comun al sotilor. Sotii se vor prezenta impreuna la depunerea cererii si apoi la expirarea termenului de 30 de zile de reflexie care se acorda, la finalul caruia are loc desfacerea casatoriei..
-
Prin procedura notariala
La notarul public pot apela sotii pentru desfacerea casatoriei in cazul in care:
– sotii sunt de acord cu divortul si cu privire la numele pe care il vor purta dupa desfacerea casatoriei;
– daca exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati trebuia ca sotii sa fie de acord asupra exercitarii autoritatii parintesti de catre ambii parinti, la locul unde va fi locuinta copiilor (la mama sau la tata), la modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si la contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Sotii se vor prezenta personal in fata notarului pentru a depune cererea de divort si li se va acorda un termen de reflectie de 30 de zile, la expirarea caruia, notarul verifica daca sotii staruie in divort si pe baza consimtamantului lor liber si neviciat desface casatoria si elibereaza certificatul de divort.
-
Pe cale judiciara
Sotii se pot adresa direct instantei de judecata pentru a pronunta divortul in orice alta situatie in care unul dintre ei nu este de acord cu divortul si cu cereriile accesorii acestuia (nume dupa divort, stabilire locuinta minori, program legaturi pesonale cu minorii al parintelui care nu locuieste cu acestia, pensie intretinere minori) sau nu poate fi prezent personal.
Primul pas consta in redactarea unei cereri de divort si inregistrarea acesteia la judecatoria competenta.
Divortul se va pronunta avand in vedere motivele de divort invocate de soti raportat la motivele de drept din Codul civil, respectiv
- la cererea unuia dintre soti, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
- la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
- la cererea aceluia dintre soti a carei stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
La cererea de divort se ataseaza o serie de acte:
– certificatul de casatorie in original
– copiile actelor de nastere ale copiilor (cand e cazul)
– certificate medico – legale (cand e cazul) – este recomandabil ca acestea sa nu se depuna in original, pentru a evita sustragerea / pierderea lor.
– chitanta doveditoare pentru plata taxei judiciare de timbru