...

Prezenta partilor la divort

 

In cazul procesului de divort, partile sunt obligate sa se infatiseze personal in fata instantelor de judecata. Fireste, aceasta obligatie nu exclude posibilitatea partii de a fi asistata de un avocat.

In fata instantei de apel sau recurs partile pot sa-si exercite drepturile procesuale prin avocati.

 

Exceptii prezenta personala parti la divort

De la obligativitatea prezentei personale a sotilor in fata instantelor de fond exista si anumite exceptii prevazute de art. 920 Cod procedura civila:

  • cand unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate;
  • cand unul dintre soti este impiedicat de o boala grava;
  • cand unul dintre soti este pus sub interdictie;
  • cand unul dintre soti are resedinta in strainatate;

De retinut: Este obligatorie prezenta reclamantului pentru termenul de judecata in prima instanta. Daca acesta lipseste nejustificat si se prezinta numai paratul cererea va fi respinsa ca nesustinuta!

In cazul divortului prin acord, la termenul de judecata este obligatorie prezenta ambilor soti, tocmai pentru a se verifica staruinta lor in desfacerea casatoriei.

Daca procedura de citare a sotului parat a fost indeplinita prin afisare, iar acesta nu s-a prezentat la primul termen de judecata, instanta va cere dovezi sau va dispune cercetari pentru a verifica daca paratul are locuinta la locul mentionat in cerere, iar in cazul in care va constata ca nu locuieste acolo, va dispune citarea lui la adresa unde locuieste in mod real, precum si la locul sau de munca.

Reclamantul poate renunta la judecata  in tot cursul procesului, chiar daca paratul refuza, renuntarea reclamantului nu afecteaza cererea de divort facuta de parat.

Sotii se pot impaca in tot cursul judecatii,  in acest caz instanta va dispune, prin hotarare definitiva, inchiderea cazului, precum si restituirea taxelor de timbru, daca au fost achitate.

 

Youtube

http://www.avocatdivort.ro

 

 

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.