Nume dupa divort

Nume-dupa-divort

folosirea numelui unuia dintre soți pentru o perioadă de timp după divorț; adoptarea numelui de familie al unuia dintre soți – ipoteza unei neînțelegeri între soți:

instanța poate încuviința folosirea numelui unuia dintre soți pentru o perioadă de timp după divorț; transmutarea numelui – ipoteza în care soții sunt de acord în acest sens: soții pot conveni să înlocuiască numele soțului care nu dorește să păstreze numele după divorț, cu un nou nume ales de soți sau de către un poreclă; Dacă unul dintre soți nu este italian, una dintre opțiuni poate fi alegerea unui nume de familie bazat pe un nume vechi al soțului (dacă numele era deja purtat de altcineva decât soțul înainte de căsătorie) sau un nume de familie din locul de origine al sotului. Notă Legea nu permite ca un copil născut în afara căsătoriei să fie considerat descendent natural al mamei

 

Ce nume pot purta soțiile când se căsătoresc?

În general, ei nu au dreptul să-și păstreze numele după căsătorie. Potrivit art. 278 Cod civil, singura excepție este atunci când soțul i-a dat soției, înainte de căsătorie, numele de familie ca nume, caz în care ea păstrează acel nume și după căsătorie. Ce nume se poate alege după divorț? Soții au dreptul de a alege un nou nume după divorț. Artă. 278 Cod civil prevede că aceștia pot decide să-și păstreze numele sau să le schimbe.

Dacă soții decid să-și schimbe numele, aceștia au dreptul să folosească un nume nou care nu este deja folosit.

 

Prin hotararea de divort instanta de judecata stabileste si cu privire la numele pe care sotii il vor purta dupa divort.

Cei doi soti trebuie sa hotarasca daca acela dintre ei care si-a schimbat numele de familie si-l va pastra si dupa divort sau va reveni la numele avut anterior.

Exista insa si posibilitatea ca pentru motive intemeiate (sotul este deja cunoscut cu acest nume intr-un anumit domeniu – artistic, juridic, literar, stiintific) numele dobandit prin casatorie sa poata fi pastrat chiar in lipsa unui acord intre soti.

La incheierea casatoriei prin divort, sotii pot hotara sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, insa pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate incuviinta ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei.

Daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei.

 

Youtube

http://www.avocatdivort.ro

 

Contact Form

(+4) 0745.095.893