...

Impactul problemelor maritale asupra copiilor

Toate familiile sufera din cand in cand de probleme si certuri intre cei doi soti. Este dificil sa ascunzi  aceste certuri de copii, care le simt chiar daca nu au loc in  fata lor. Din pacate, aceste certuri au un impact  negativ asupra copiilor punandu-si amprenta pe psihicul lor uneori pentru toata viata.

Sa aruncam o privire asupra acestor efecte negative.

Crize de stres si anxietate

Adultii cred, in mod gresit, faptul ca, copii nu sunt afectati de presiuni nervoase si psihologice. Dar cand copii cresc intr-un mediu  marcat  de probleme  intre  parinti, atunci  este posibil sa fie afectati de o serie de tulburari emotionale.
Intr-un astfel de context  tensionat, copii incep in mintea lor sa-si puna tot felul de intrebari:
daca parintii il iubesc ? in cazul in care parintii se despart care va fi situatia lui ?  din cauza lui parintii se cearta?
Simptomele stress-ul  emotional insa difera de la un copil la altul: unii copii pot recurge la automutilare (isi fac rau singuri), sau devin violenti, in timp ce altii  prezinta semne de anxietate severa, lipsa de atentie si concentrare la scoala, ori accese de furie exagerate.

Performante  scolare scazute

Studiile efectuate pe multi dintre copiii care  provin din familii unde exista probleme persistente, arata ca acestia au note slabe la testele de citire si la matematica, precum  si un nivel ridicat de indisciplina, plus  incetinirea  functiei cognitive si abilitati reduse de rezolvare  a problemelor.

Probleme psihologice

Atunci cand  certurile si tensiunile  sunt  obisnuite  in casa, fie ca este vorba de tensiuni  intre soti sau intre parinti si copii sau o combinatie intre cele  doua, de multe ori,  copiii sunt cei care sufera diverse dezechilibre psihologice.
Disputele verbale  care ajung pana la cuvinte jignitoare si strigate expun copiii unui risc crescut de a dezvolta probleme sociale si psihologice, inclusiv  anxietate, depresie, agresivitate si chiar stima de sine scazuta precum si dificultati de integrare in colectivitate.

Efecte pe termen lung

De multe ori, problemele  de familie pot parea mici, insa efectele lor pot fi de lunga durata.  Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Academiei Americane de Psihiatrie pentru copii si adolescenti, copiii care cresc intr-un mediu cu problemele recurente intre parinti ar putea fi afectati in perioada adolescentei, fiind vulnerabili la riscul de a  suferi de depresie, consum de  droguri si de alcool, ajungand pana la comportamente  anti–sociale. De asemenea, prezinta  un risc crescut  de esec in relatiile personale  si  profesionale, chiar si dupa ce depasesc  varsta adolescentei.

Sfatul psihologilor:

cand discutiile, certurile intre soti, in prezenta copiilor nu pot fi evitate folositi aceasta “oportunitate” pentru a le arata copiilor cum sa comunice corect. Puteti sa fiti un model prin modul in care purtati discutia, ramaneti calmi, vorbiti cu respect, discutati civilizat si chiar cereti scuze daca se dovedeste ca v-ati inselat.

 

Youtube

http://www.avocatdivort.ro

 

 

 

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.