Efectele divortului

efectele-divortului

 

Fata de terti, efectele patrimoniale ale casatoriei inceteaza de la data cand s-a facut mentiunea despre hotararea de divort pe marginea actului de casatorie sau de la data cand ei au cunoscut divortul pe alta cale.

Hotararea de divort care se pronunta pe baza acordului ambilor soti este definitiva astfel incat nu sunt posibile nici apelul, nici recursul, dar o astfel de hotarare poate fi atacata cu apel sau recurs numai in ceea ce priveste cererile accesorii divortului (cu privire la numele sotilor, la domiciliul copiilor minori, la pensie de intretinere etc).
Durata termenului de recurs este de 30 zile chiar si in cazul in care calea de atac nu priveste solutia data in divort, ci modul in care au fost rezolvate cererile accesorii.

In cazul in care partile nu au stabilit ca, dupa divort, sotia sa-si pastreze numele dobandit prin casatorie si nici nu exista incuvintarea instantei de judecata, ea urmeaza sa-si reia numele avut anterior.

O data cu desfacerea casatoriei inceteaza si regimul matrimonial ales sau regimul proprietatii devalmase asupra bunurilor, regim specific casatoriei.

Daca nu s-a solicitat si partajarea bunurilor comune odata cu cererea de divort, acesta impartire se poate solicita si ulterior (oricand).

Impartirea bunurilor comune la desfacerea casatoriei poate avea loc fie prin invoiala sotilor, fie pe cale judecatoreasca, atunci cand sotii nu se invoiesc asupra modului de partajare a bunurilor comune.

La impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei se stabileste intinderea dreptului de proprietate sub forma de cote parti ale fiecaruia dintre soti asupra bunurilor comune, in functie de contributia fiecaruia la dobandirea bunurilor commune, cat si la indeplinirea obligatiilor comune.

Stabilirea contributiei fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune se poate face prin orice mijloace de proba.

Patrimoniul supus impartelii este acel existent la data partajului, inclusiv contravaloarea bunurilor comune care au fost instrainate de catre unul din soti anterior cererii de partaj.

 

http://www.avocatdivort.ro

Contact Form

(+4) 0745.095.893