...

Divorț in Romania pentru cetatenii români cu domiciliul în străinătate

Unul dintre subiectele de interes major pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, este cel legat de problemele pe care le ridica divortul, cum ar fi legea aplicabila divortului si daca se poate introduce actiunea de divort in Romania desi solicitantul are resedinta in strainatate

 

  1. Cererea de divort poate fi introdusa la o instanta din Romania, fara a fi prezent in tara, in urmatoarele situatii:

  • cand cel care initiaza divortul este cetatean roman si locuieste in strainatate
  • cand celalalt sot locuieste in Romania, indiferent de nationalitate
  • cand ambii soti sunt cetateni romani, indiferent daca locuiesc sau nu pe teritoriul Romaniei

 

Conform prevederilor Art. 921 Cpc “In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.”

Asadar, daca partea care introduce actiunea face dovada resedintei in strainatate si mandateaza un avocat pentru reprezentare, prezenta sa la procesul de divort nu se mai impune.

In cazul cetatenilor romani casatoriti cu cetateni straini dintr-un stat membru  UE, se poate divorta in Romania doar daca unul dintre soti locuieste stabil (cel putin de 6 luni sau 1 an, in functie de situatie) in Romania.

Potrivit art. 1081 din Codul de procedura civila, Instantele judecatoresti romane sunt competente sa judece cererile de divort, daca la data introducerii cererii reclamantul domiciliaza pe teritoriul Romaniei de cel putin un an, precum si procese intre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre ele este cetatean roman.

 

  1. Instanta competenta sa solutioneze divortul

Conform art. 915 din Codul de Procedură Civilă „cererea de divorț este de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urma locuință comună a soților. Dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă nici unul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are locuința pârâtul, iar când pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente international, este competentă judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul. Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni expres să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei Sectorului 5 al Municipiului București.”

Dosarul de divort se depune la Judecatoria in raza careia se afla domiciliul celuilalt sot, daca va aflati in situatia in care unul dintre soti este in Romania.
Daca ambii soti locuiesc in afara tarii, in lipsa unui acord cu privire la instanta competenta, cererea de divort se va inregistra pe rolul  Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti.

 

  1. Durata procesului de divort

In situatia in care partile ajung la o intelegere cu privire la  numele de familie pe care il va purta fiecare dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti, contributia lunara a fiecarei parti la cheltuielile privind cresterea si educarea copiilor minori, domiciliul minorilor, exercitara dreptului de a pastra legatutile personale cu minorii in vederea pronuntarii unui divort prin acordul partilor, procesul poate dura in medie intre 2 si 4 luni.

Cand intre soti exista neintelegeri cu privire la elementele precizate mai sus se prelungeste semnificativ si durata procesului , acesta putand dura intre 6 luni si un an, in functie de probele administrate.

 

  1. Costuri actiune de divort

  • Cheltuieli cu traducerea documentelor;
  • taxa de timbru, aproximativ 200 lei (variaza in functie de capetele de cerere deduse judecatii)
  • onorariu avocat

 

  1. Avantajele introducerii cererii de divort in Romania

  • Procedura simpla si rapida;
  • Procedura care implica costuri reduse;
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.