...

Divort  amiabil

divort-amiabil

 

Prin expresia “divort amiabil” – pe care o auzim frecvent –  se intelege divortul realizat  prin acordul partilor.

Conform prevederilor din Noul Cod civil, se poate “divorta amiabil” prin urmatoarele modalitati:

  • la starea civila;

  • la un notar public.

Divort amiabil la Starea Civila

Pentru a se putea pronunta desfacerea casatoriei in aceasta modalitate trebuie indeplinite niste conditii si anume:

  1. cei doi soti sa fie de acord cu desfacerea casatoriei
  2. sotii sa nu aiba copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati

Cererea de divort se depune de cei doi soti impreuna, se acorda un termen de reflectie de 30 de zile, la expirarea caruia sotii se prezinta personal si li se elibereaza certificatul de divort.

Ofiterul de stare civila competent care poate constata desfacerea casatoriei: de la locul incheierii casatoriei sau de la locul ultimei locuinte comune a sotilor.

 

Divort amiabil la notar

Pentru ca notarul public sa poata constata desfacerea casatoriei este necesar ca:

  • cei doi soti sa fie de acord cu desfacerea casatoriei;
  • chiar daca sotii au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati ei trebuie sa ajunga la un acord si cu privire la urmatoarele aspecte (numite cereri accesorii): exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort la unul dintre parinti, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor precum si cu privire la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort.

Si in acest caz, cererea de divort se depune de catre soti personal insa mai poate fi depusa si printr-un mandatar cu procura autentica.

De asemenea, va exista un termen de reflectie de 30 de zile de la data depunerii cererii, la expirarea caruia sotii trebuie sa se prezinte personal si daca staruie sa divorteze si isi exprima consimtamantul liber si neviciat, atunci notarul public va constata desfacerea casatoriei si va elibera un certificat de divort.

Notarul public competent este cel de la locul incheierii casatoriei sau de la locul ultimei locuinte comune a sotilor.

In oricare dintre aceste doua modalitati de realizare a unui “divort amiabil”, daca nu sunt indeplinite conditiile mentionate anterior, ori daca sotii nu ajung la un acord cu privire la oricare dintre cererile accesorii divortului, atunci ofiterul  de stare civila sau notarul public va respinge cererea de divort si va indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata.

 

Youtube

http://www.avocatdivort.ro

 

Contact Form

(+4) 0745.095.893

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.