...

Despagubiri in caz de divort

Despagubiri  la divort. Prestatie compensatorie. Pensie intretinere

despagubiri-in-caz-de-divort

Sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, are dreptul de a  solicita sotului vinovat sa il despagubeasca.

Instanta de tutela este competenta de a solutiona cererea prin hotararea de divort.

Despagubiri la divort

Sotul nevinovat care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca.

Despagubirile pot fi cerute distinct de dreptul la prestatia compensatorie.

Pensia de intretinere

Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei sau daca incapacitatea apare in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa doar daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Cand divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia din soti, acesta nu beneficiaza de pensie de intretinere decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.

In afara de alte cazuri prevazute de lege, obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit.

Prestatia compensatorie

Daca casatoria a durat cel putin 20 de ani, iar divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita. Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere.

Prestatia compensatorie nu se poate solicita decat odata cu desfacerea casatoriei.

Daca veniturile sotului obligat la plata se diminueaza in timp, se poate solicita reducerea prestatiei compensatorii sau modificarea modalitatilor de plata.

Pentru cererea formulata in instanta pentru acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii se plateste o taxa judiciara de timbru in suma de 50 Lei.

 

http://www.avocatdivort.ro

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.