...

Cerere divort. Competenta

Cerere divort. Unde se judeca cererea de divort. Competenta 

cerere-divort-competenta

 

Actiunea de divort este de competenta instantei judecatoresti in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.

Schimbarea domiciliului sotilor dupa introducerea actiunii de divort nu prezinta importanta sub aspectul competentei instantei de judecata.
Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei judecatoresti a celui din urma domiciliu comun, instanta competenta de a judeca cererea este aceea in a carei circumscriptie se afla domiciliul paratului.

In cazul in care paratul nu are domiciliul in tara sau nu are domiciliul cunoscut, instanta competenta de a judeca cererea de divort este aceea in circumscriptia careia se afla domiciliul reclamantului.

Daca nici reclamnatul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot coveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competent Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti.

 

Cine poate depune cererea de divort

Desfacerea casatoriei poate fi ceruta numai de catre soti.

Daca sotul care doreste sa solicite divortul, are resedinta in strainate si nu poate semna personal cererea de divort atunci poate imputernici printr-o procura speciala si autentica o alta persoana (de preferinta avocat) sa semneze cererea in numele sau si sa o inregistreze la instanta competenta.

Cererea de divort impreuna cu inscrisurile doveditoare se depune la judecatoria competenta personal de catre reclamant, de avocatul ales sau de mandatarul cu procura speciala.

In cazul divortului prin acord cererea de divort va fi semnata de ambii soti.

Cerere divort. Cuprins

Pentru  declansarea  procedurii  de  desfacere a  casatoriei  trebuie introdusa  actiunea/cererea  de  divort.

Cererea de divort trebuie sa cuprinda:

  • numele,  prenumele  si  domiciliul / adresa  reclamantului;
  • numele,  prenumele  si  domiciliul / adresa  (sau  locuinta)  paratului;
  • data si locul unde a fost incheiata casatoria;
  • date  privind copiii: daca exista – numele si data nasterii acestora;  daca  nu  exista  –  se  mentioneaza acest  lucru;
  • obiectul  cererii  care  va  contine  obligatoriu  solicitarea  ca instanta  sa  desfaca  casatoria  incheiat  intre  parti,  precum  si,  dupa  caz, cererea  de  stabilire a domiciliului minorilor rezultati  din  casatorie, obligarea  celuilalt parinte la plata  unei contributii la cheltuielile de crestere si ingrijire a copiilor (pensie  de  intretinere) in  favoarea  acestora si stabilirea modului de exercitare a autoritatii parintesti in cazul in care sotii au copii minori;
  • cereri cuprivire la nume,  daca  se  solicita  pastrarea  numelui dobandit prin casatorie sau  revenirea  la   cel  anterior casatoriei;
  • motivarea cererii  –   motivele  care  au  dus  la  destramarea  relaţiilor de  familie;

Se  mentioneaza oricare din urmatoarele: daca  au existat  acte  de  violenţa  morala  sau fizica, daca  soţul  parat  manifesta  dezinteres  pentru  viata  de familie,  daca  intretinea relatii extraconjugale, daca avea un comportament  imoral,  concubinajul cu  un  alt  partener, alcoolismul, rele tratamente, parasirea  domiciliului conjugal, neindeplinirea  obligatiilor conjugale,  daca  au  existat  despartiri /separatii de fapt si pentru ce  perioade,  etc.

  • mijloacele  de  proba  (inscrisuri,  martori  si  alte  probe  permise de  lege)  de  care  reclamantul  intelege  sa  se  foloseasca;
  • semnatura.

Potrivit Noului Cod de Procedura Civila, art. 917 sotul parat, prin cererea reconventionala, poate sa solicite si el desfacerea casatoriei, cererea sa de divort se va judeca impreuna cu cererea reclamantului. Termenul de introducere al cererii de divort de catre parat este pana la primul termen de judecata la care a fost citat legal, pentru faptele petrecute inainte de aceasta data. Pentru faptele petrecute dupa aceasta data, paratul va putea face cerere pana la inceperea dezbaterilor asupra fondului in cererea reclamantului.

Cererea paratului va putea fi facuta direct la instanta investita cu judecarea apelului, in cazul in care motivele divortului s-au ivit dupa inceperea dezbaterilor asupra fondului la prima instanta. Neintroducerea cererii in termenele prevazute de lege, atrage decaderea sotului parat din dreptul de a cere divortul pentru acele motive, iar daca cererea reclamantului a fost respinsa, sotul parat poate cere divortul pentru motive aparute ulterior.

 

http://www.avocatdivort.ro

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.