Avocat onorariu
Desi in perioada antica, persoana care era adusa in fata instantei era ajutata, aparata de un prieten generos, care nu presupunea solicitarea unei plati, astazi in societatea moderna, avocatul pentru exercitarea profesiei sale, percepe un onorariu, stabilit in functie de volumul de munca, importanta partilor in cauza, notorietatea, vechimea in munca, de timpul si complexitatea cazului reprezentat, etc.
In Romania nu exista o lege care sa stabileasca un cuantum fix, onorariul este stabilit liber intre avocat si clientul sau, toate drepturile si obligatiile partilor se materializeaza sub forma unui contract de asistenta juridica.
In cazurile penale, asistarea din oficiu este obligatorie, in cazul invinuitului, inculpatului.
Desi achitarea onorariului se va face ca regula generala, integral, la momentul semnarii contractului sau la alt moment stabilit de comun acord de catre client si avocat, sunt si situatii cand onorariul convenit este platit in transe.
De asemenea mai poate fi stabilit un onorariu orar, care este stabilit pe ora de lucru, pe fiecare ora de servicii profesionale pe care o presteaza avocatul in interesul clientului, spre deosebire de onorariul fix care este o suma de bani fixa, globala pentru un anumit litigiu sau o anumita activitate profesionala.