Autoritatea parinteasca

Noul Cod Civil mentioneaza o institutie noua si anume autoritatea parinteasca care poate fi exercitata in comun de catre ambii parinti sau in mod exclusiv doar de unul dintre ei, regula fiind aceea a exercitarii in comun de catre parinti.

Autoritate parinteasca inseamna ansamblul drepturilor si obligatiilor pe care parintii le exercita cu privire la copiii lor minori.

Atunci cand ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu mai locuiesc impreuna, deciziile importante precum cele referitoare la alegerea invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor sale se iau numai cu acordul ambilor parinti.

Instanta de tutela poate hotari ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti, atunci cand exista motive temeinice ca nu ar fi in interesul superior al copilului ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun de ambii parinti. Asadar, este posibil ca doar unul din parinti sa exercite autoritatea parinteasca asupra minorului, insa celalalt parinte isi pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, are dreptul de a solicita si primi informatii despre copil din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror altor institutii care intra in contact cu copilul.

Motive temeinice pentru ca instanta sa decida ca exercitarea autoritatii parintesti sa se faca de catre un singur parinte se considera: alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violent fata de copil sau fata de celalalt painte, condamnari pentru infractiuni grave (trafic de persoane, trafic de droguri, infractiunin cu privire la viata sexual, infractiuni de violenta) precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.

Cu incuviintarea instantei, parintii se pot intelege cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, daca este respectat interesul superior al acestuia. Ascultarea copilului care a implinit 10 ani este obligatorie.

Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte se mai face si in urmatoarele cazuri speciale: unul din parinti este decedat, declarat mort prin hotarare judecatoreasca, pus sub interdictie, decazut din exercitiul drepturilor parintesti sau daca din orice motiv, se afla in neputinta de a-si exprima vointa.

In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de judecata poate modifica masurile dispuse cu privire la modul de exercitare al autoritatii parintesti.